afbeelding_adam_en_dick_werken_met_autocad_normal[1]Syntax InfraMediairs werkt met AutoCad civil 3D. Dat is niets nieuws. Dat doen de meeste infrabedrijven. Maar Projectmanager Dick Brouwer en Tekenaar/werkvoorbereider Adam Czerkawski hebben het programma naar ‘the next level’ gebracht door de data module zodanig in te zetten dat het een waardevolle tool is bij diverse projecten. Met deze module wordt een koppeling gemaakt tussen GIS data (Geographical Information System), Kadaster gegevens en up-to-date informatie over de ligging van de kabels en leidingen, beheersgrenzen, eigendomsgrenzen en andere relevante informatie. Dick Brouwer: “Het vergt wat inzet, maar het levert absoluut tijdwinst op doordat alles tot in detail is vastgelegd. Bovendien kunnen we hiermee een heel goede inschatting maken van de nadeelcompensatiekosten.”

‘If it’s green, we keep it green’

Het is feitelijk een kwestie van optimaal gebruik maken van de mogelijkheden van AutoCad civil 3D en de module Maps. Dick en Adam liepen in het programma tegen dingen aan waarvan ze dachten ‘het zou toch mooi zijn als…’. Na het inschakelen van een AutoCad expert bleek het allemaal uitvoerbaar te zijn. ”We hebben nu een betrouwbare tool in handen die snel en accuraat de benodigde gegevens genereert.”?

Adam werkt met een krachting Cad-station. Met enkele drukken op de knop tovert hij de tekening van een project in Friesland tevoorschijn. “Nu kunnen we in het systeem aangeven dat we alleen de lijnen willen zien die langsliggend zijn of wie eigenaar is van een stuk grond”, vertelt hij in het Engels. Adam is van Poolse komaf maar hij kent inmiddels heel wat Nederlandse begrippen die een gemiddelde Nederlander niet eens kent. “Zo hebben we de kabels en leidingen data meegegeven die van belang zijn voor de nadeelcompensatieregeling en verleggingsplannen.”

Op het scherm is de complexe ondergrondse kabel- en leidinginfrastructuur in de vorm van gekleurde lijnen zichtbaar. De middenspanningsleidingen zijn felrood, de gasleidingen zijn geel. “We laten de kleuren intact. Wij werken volgens de NLCS en het IMKL. Er zijn ook bedrijven die de lijnen andere kleuren geven maar dan loop je het risico dat de lijnen verkeerd geïnterpreteerd worden”, vertelt Adam. “Hoogstens passen we het lijntype aan, but if it’s green, we keep it green.”

Door het labelen krijgt iedere lijn een hoeveelheid aan data mee. “Dat kost wat tijd, dat klopt”, zegt Dick “maar 20% meerwerk in de beginfase levert 80% tijdwinst op over het gehele project gezien. En wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn, dan kan dit redelijk eenvoudig in het systeem worden aangepast. Op papier kun je dan praktisch helemaal opnieuw beginnen.”
Op deze manier werken biedt veel voordelen. “De gegevens zijn betrouwbaar en je werkt accuraat. Het systeem voert een eigen controleslag uit dus wanneer kabels niet gelabeld zijn dan komt dat vanzelf naar boven. Op die manier voorkom je faalkosten. Bovendien kun je hiermee een zeer goede raming maken van de impact van de nadeelcompensatiekosten.”
Dit systeem, deze werkwijze vormt de basis voor de volgende stap; het opstellen van de verleggingsplannen. Bovendien loopt Syntax InfraMediairs met deze werkwijze vooruit op toekomstige ontwikkelingen bij grote bedrijven bij de invoering van BIM-GIS, en dat is weer erg goed voor de samenwerking.
Meer weten? Neem gerust contact met ons op.